Mobotix.si

Dobrodošli v MOBOTIX - svet visoko resolucijskih video sistemov

Nemško podjetje MOBOTIX AG je vodilno podjetje v tehnologiji mrežnih kamer, njihov visoko resolucijski video sistem je postal stroškovno učinkovit zaradi decentraliziranega koncepta.

Vodilni inovator v tehnologiji mrežnih kamer

MOBOTIX, je glede na tržni delež, v zelo kratkem času dosegel drugo mesto v Evropi in četrto mesto v svetu. MOBOTIX vrsto let izdeluje samo kamere z megapiksel tehnologijo in je na področju visoko resolucijskih video sistemov postal vodilni na celotnem trgu s 60% tržnim deležem.

 

Zakaj bi uporabljali visoko resolucijski sistem?

Višja kot je resolucija, več je detajlov na sliki. Pri uporabi tradicionalnih (analognih) tehnologij v načinu ogleda v živo, slika nima več kot 0.4 milijonov točk in posneta slika ima le 0.1 milijonov točk (CIF).

 

Prav nasprotno, pa lahko Mobotix kamera s 3.1 milijonov točk posname približno 30-krat več detajlov. Kar pomeni, da snema večji prostor in ima pogled na vse strani (360o). Tako se zmanjša število kamer in posledično tudi stroški. Na primer, štiri kolone na bencinski črpalki lahko pokriva le ena MOBOTIX kamera namesto štirih konvencionalnih kamer.

 

Pomanjkljivosti centralizirane standardne rešitve

Ponavadi kamere pridobijo le sliko, procesiranje in snemanje pa se izvrši kasneje na glavnem osebnem računalniku, ki uporablja programsko opremo za pregledovanje video posnetkov.

 

Ta tradicionalna struktura je neprimerna za visoko resolucijski video sistem, saj potrebuje ne le visoko mrežno pasovno širino, ampak tudi ogromno računalniško procesno moč, da podpre številne kamere. HDTV MPEG4 film še dodatno obremeni osebni računalnik in kako lahko še potem pričakujemo, da procesira na ducate visoko resolucijskih kamer v živo?

 

Tradicionalni centralizirani sistemi tako niso stroškovno učinkoviti, niti niso primerni zaradi velikega številka osebnih računalnikov, ki so potrebni za visoko resolucijski sistem.

 

MOBOTIX-ov decentraliziran koncept

MOBOTIX-ov decentraliziran koncept ni podoben drugim konkurenčnim sistemom, saj vključuje hiter računalnik in, če je potrebno, tudi digitalni spomin (SD kartico) za daljše snemanje v vsaki kameri.

 

Osebni računalnik je sedaj potreben le za gledanje in ne za analizo in snemanje. Kar pomeni, da lahko MOBOTIX kamere snemajo dogodke, ne da bi sploh zagnali osebni računalnik in snemajo digitalne video posnetke z zvokom za arhivske namene.

  

Prednosti

MOBOTIX video rešitve potrebujejo bistveno:

  • manj kamer zaradi bolj natančnih širokokotnih slik z megapiksel tehnologijo,
  • manj osebnih računalnikov/DVR-jev, ker lahko okoli 40 kamer z visoko resolucijsko video tehnologijo in zvokom, oskrbuje le en osebni računalnik ali pa sploh noben, saj lahko kamera sama snema in shranjuje na lasten digitalni prostor (USB, SD kartica),
  • nižjo mrežno pasovno širino, saj se vse procesira v sami kameri in tako ni potrebno, da se visoko resolucijska slika nenehno prenaša v analizo.

 

Robustne in enostavne za vzdrževanje

 

MOBOTIX kamere ne potrebujejo leč ali pozicijskih motorjev. Kamere so, brez gibljiv delov, robustne in enostavne za vzdrževanje. Najbolj primerna temperatura od -30o do +60oC (-22oF do +140oF) je lahko dosežena brez segrevanja ali hlajenja pri porabi le 3 vatov. Glede na to, da trdi disk pri osebnem računalniku ni potreben za snemanje, v celotnem video sistemu sploh ni delov, ki bi se obrabili.

 

Programska oprema - za celo življenje

 

Pri MOBOTIX-u ne boste imeli nobenih stroškov s programsko opremo ali z licencami, saj je programska oprema zmeraj vključena v ceno kamere – za neomejeno število kamer in uporabnikov. Paket programske opreme, ki je vključen v ceno kamere, vsebuje tudi profesionalno programsko opremo kontrolnega centra, ki ga uporabljajo med drugim tudi na nogometnih stadionih. Programsko opremo si lahko posodobimo zastonj na spletni strani. Cena sistema za vremensko odporno kamero, ki vključuje leče,  programsko opremo in SD kartico za dnevno snemanje je manj kot 1,000 evrov.