Mobotix.si

Tehnologija, na kateri temelji MOBOTIX kamera

MOBOTIX kamere so opremljene z širokim spektrom napredne programske opreme.

 

V nadaljevanju boste našli najbolj pomembne značilnosti MOBOTIX kamere. Individualne značilnosti kamere in zanimive tehnologije so podrobneje opisane v ločenih poglavjih. Za iskanje uporabite navigavicijsko vrstico na levi strani zaslona.

 

 

"Vse v enem" IP nadzor

Varna investicija

 

MOBOTIX IP-kamera je prva in edina mrežna kamera, ki je odporna proti vremenskim razmeram in ima integrirano funkcijo za snemanje, pregledovalnik za video sistem, video senzorje in zvok. Brezplačna nadgradljivost neomejenega števila kamer, velika kapaciteta shranjevanja in povezava podatkov (IDSN, DSL, mreža, WLAN, GSM, optično vlakno) zagotavlja fleksibilnost sistema, majhne stroške s širjenjem sistema in varno ter zaščiteno investicijo.

 

Kvaliteten izdelek mora biti vsestranski

 

MOBOTIX IP kamere lahko uporabljamo za zunanjo in notranjo snemanje. Lahko se uporabi katerikoli podatkovni strežnik (Linux, Windows) za zunanje shranjevanje. Kamera upravlja celotno bazo podatkov brez dodatne programske opreme. Vso snemanje, FTP ali elektronska pošta lahko deluje na točno določen čas ali glede na kontrolo dogodkov. 

 

Multifunkcijska

 

Ko želite istočasno prikazati več kamer na osebnem računalniku ali na stenskem monitorju z večjo mero slik, je multifunkcijska kamera rešitev za vas. Programska oprema (MxControlCenter) je na voljo brezplačno. Kamera vam sporočilo o alarmu pošlje preko elektronske pošte, SMS sporočila, telefonskega klica ali celo preko PDA-ja. Funkcija obojesmernega pogovora preko IP-ja ali telefona je že vgrajena. Kljub velikemu številu funkcij, se kamera priključi enostavno tako kot mrežni tiskalnik. Z električno energijo se napaja preko kabla ali solarnih plošč z ''buffer'' baterijo.

 

 

Nobenih težav s svetlobo v ozadju

Cone izpostavljenosti namesto svetlobe v ozadju

 

Večina kamer se več ali manj izklopi, ko se sooči s svetlobo v ozadju. Na žalost ostanejo detajli, ki so za sliko zanimivi, v temi. Funkcija za svetlobo v ozadju se ponavadi uporabi, da popravi nastalo situacijo ampak tudi takrat so rezultati slabi. MOBOTIX je razvil čisto novi koncept, tako da je uporabi izpostavljene cone, ki jih sami določimo. To je mogoče ravno zato, ker kamere ne potrebujejo zaslonke. In dodatno, izpostavljene cone, ki jih sami določimo so bolj smiselne, saj le tako kamera že naprej ve katere dele na sliki bi radi izpostavili.

 

Individualno profesionalno

 

V MOBOTIX kameri lahko cone izpostavljenosti določimo svobodno glede na število in pozicijo slike – to lahko storimo tudi preko interneta. Primer nam kaže, kakšna je razlika med sliko brez določene cone izpostavljenosti (na desni) in sliko, ki ima določeno cono izpostavljenosti za vrati.

 

Ko je zares pomembno...

 

Originalna fotografija tega prizora v banki nam kaže, kako pomembna je ta funkcija. Konvencionalne kamere bi zameglile obraz v ospredju – in v primeru ropa, bi bilo zelo težko identificirati roparja. Prav nasprotno pa je MOBOTIX kamera z določeno cono izpostavljenosti preprečila svetlobi pri oknu in tako pravilno osvetlila koristne dele na sliki.

 

 

Unikaten koncept shranjevanja

MOBOTIX-ov koncept shranjevanja je tako preprost in hkrati tako unikaten, da vedno preseneti. Dejstvo, da lahko kamera shrani 64-MB slik in video posnetkov na ''ring buffer'' je kar razumljivo, ampak, da kamera shrani ''ring buffer'' na trdi disk osebnega računalnika preko interneta in zmore vse sama, pa se zdi skoraj neverjetno. Navsezadnje je MOBOTIX kamera tista, ki urejuje vse podatke in ne osebni računalnik. Ni potrebno, da imate FTP ali katerokoli drugo programsko opremo na osebnem računalniku; standardni Windows ali Linux operacijski sistem je vse kar potrebujete. V kombinaciji z večjimi strežniki ali RAID diski je kapaciteta shranjevanja skoraj neomejena – in deluje tako, da uporablja ugodne standarde in že obstoječe IT komponente.

 

Zelo nizka mrežna obremenitev

 

MOBOTIX-ov koncept pomnilnika je s programsko opremo za pregledovanje video posnetkov, poskrbel za zelo nizko mrežno obremenitev. Navsezadnje, zakaj bi morala kamera zmeraj pošiljati slike v centralni osebni računalnik za procesiranje, če lahko to kamera opravi sama. Zaradi shranjevanja slik v kameri, lahko pride do kratkih napak ali izklopa (npr. sprememba stikala).

Za več infomacij klikni na mrežno obremenitev.

 

Udoben video nadzor

 

Vsaka MOBOTIX kamera se lahko enostavno konfigurira z IP naslovom osebnega računalnika na katerem se snema, to se lahko naredi z vstopom v meni ali z največjo velikostjo direktorija, ki je lociran za snemanje. Ta proces omogoča neomejeno število osebnih računalnikov in kamer za snemanje. Na primer, na letališču je lahko 400 MOBOTIX kamer, ki so razvrščene na 10 snemalnih strežnikih in ta sistem se lahko še razširi, tudi po namestitvi.

 

Upravljanje je vključeno

 

MOBOTIX kamera je poleg snemanja opremljena še s popolnim sistemom za pregledovanje v spletnem brskalniku:

 

  • iskanje po dogodkih,
  • previjanje nazaj dogodkov,
  • signaliziranje alarma,
  • alarmni seznam na prikazovalniku,
  • pregledovanje več kamer,
  • četverokotni in mnogoslikovni prikazovalnik.

 

 

 

Globalni alarmi

MOBOTIX kamere lahko pošljejo signal o dogodku kjerkoli po svetu preko elektronske pošte, SMS sporočila ali s telefonskim klicem. Ker je v kameri vgrajen zvočni kanal, je mogoče vzpostaviti zvezo v obe smeri – zvok lahko slišite, pa četudi kamera prenaša 1 ali 25 slik/sekundo. To pomeni, da zvok, ki ga kamera snema lahko slišite s spletnim brskalnikom preko DSL-ja in interneta.

 

Oddaljeni dostop s telefonom

 

Klicni zvok kateregakoli telefona na svetu se lahko uporabi za sprožitev funkcij na kameri, npr. odpreti vrata, priklicati zadnji dogodek, poslati elektronsko pošto z zadnjo sliko ali prositi spletni IP naslov za zvočni posnetek.

 

 

Dan & noč - vedno pripravljena

Varnostne kamere morajo biti dovolj sposobne, da lahko snemajo visoko resolucijske slike ob določenem času na sončni svetlobi ali ponoči. In M12-DN je bil osnovan prav za to. Dnevna kamera ima tako dva slikovna senzorja in dve leči ter avtomatično izbere idealen način, da premaga sončne razmere: ali izbere barvni senzor z dnevnimi lečami ali črno-bel senzor z infrardečimi lečami. Zahvaljujoč dvojnemu senzorskemu sistemu, lahko kamera posname kristalno barvne slike podnevi in zelo ostre ponoči.

 

V mesečini ali z infrardečo lučjo

 

MOBOTIX senzorji tako omogočajo štiri sekunde izpostavljenega časa in tako so prave barvne slike mogoče tudi v mesečini. Tako dolgo izpostavljeni čas pa lahko zamegli gibljive objekte.  Drugače pa je pri snemanju statičnih objektov, npr. parkirani avtomobili ali grafiti. Ko se zares stemni, je potrebno uporabiti desetkrat bolj občutljiv črno-bel senzor v kombinaciji z infrardečo lučko in tako lahko v popolni temi posnamete zelo ostro in čisto sliko.